Wanneer u de leeftijd van 67 jaar bereikt heeft en op dat moment nog niet 70 procent van het laatst genoten inkomen bereikt heeft, spreekt men van een pensioengat. Dit inkomen kan bestaan uit bijvoorbeeld de AOW, het pensioen dat u bij uw werkgever opgebouwd heeft of voorzieningen die u zelf mogelijk getroffen heeft.

Het percentage

In principe betekent een percentage van 70 procent niet dat u niet in uw levensonderhoud kunt voor voorzien. Voor veel mensen is een percentage van rond de 60 procent geen enkel probleem, al kan het ook voorkomen dat iemand zelfs aan 90 procent niet genoeg heeft. Door de Belastingdienst is bepaald dat u niet meer dan 100 procent pensioen kan opbouwen van het inkomen dat u als laatst genoten heeft.

Wat kan ik verwachten?

Het is dus belangrijk dat u van tevoren kijkt naar wat voor inkomen u verwacht van uw pensioen, welk inkomen u hoopt te krijgen voor uw pensioen en, mocht u tekortkomen, op welke manier deze tekorten opgevuld kunnen worden. Dit zijn natuurlijk geen simpele vragen. De meeste mensen weten niet hoeveel pensioen ze daadwerkelijk opgebouwd hebben en welk pensioen ze op het moment dat ze nog aan het werk zijn opbouwen. Het kan een behoorlijke opgave zijn om vast te stellen hoe uw pensioen er uit gaat zien.

Aanvullende pensioenregeling

Indien het inkomen dat u vanuit uw pensioen minder hoog is dan u aanvankelijk verwacht of gehoopt had, kan een aanvullende pensioenregeling oplossing bieden. Dit is natuurlijk niet verplicht indien u, ondanks het pensioengat, niet ontevreden bent met het inkomen dat u krijgt.

Pensioengat vullen met eigen vermogen

Het pensioengat kan natuurlijk ook opgevuld worden door het vermogen dat u zelf heeft opgebouwd. In dergelijke situaties is het niet nodig om aanvullende voorzieningen te treffen voor uw pensioen.

Pensioenadvies op maat aan tafel

Beeld vormen

Weet u op dit moment hoe uw situatie er voor staat? Het kan nuttig zijn om nu alvast een beeld te vormen wat betreft de levensstijl die u wilt hebben nadat u met pensioen gegaan bent. Uw situatie ziet er namelijk anders uit bij goedkope activiteiten zoals wandelen, fietsen of lezen  ten opzichte van dure vakanties of een wereldreis. Ook is het relevant of uw partner een eigen inkomen heeft en hoe hoog dit inkomen dan zal zijn, en of u nog spaargeld heeft. Door middel van deze vragen en de antwoorden hierop kunt u vaststellen hoeveel geld u in de praktijk nodig zult hebben. Samen met u kan ik uw persoonlijk situatie in kaart brengen met de SituatieScan. Hieruit komt naar voren hoe u (en uw partner) er voor staat.

Nieuwsbrief per email ontvangen?

Vul dan hiernaast uw emailadres in!

Plan een vrijblijvende kennismaking!